flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький: Необхідно запровадити ефективну модель добору суддів

10 серпня 2020, 12:00

«До судової системи треба ставитись, як до будь-якої системи, з точки зору її функціональності, придатності та самоокупності», – зазначив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, виступаючи на VIII Міжнародному судово-правовому форумі, який проходив у Києві 5–6 серпня 2020 року.

Він нагадав про тридцятивідсотковий дефіцит суддівських кадрів, який негативно впливає на терміни і якість розгляду справ, а також на доступ до правосуддя в цілому. Адже кількість справ, що надійшли до судів упродовж 2019 року, за даними Державної судової адміністрації України, становить близько 1,7 млн. «Для тієї кількості суддів, що є наразі у судах, розглянути їх – поза межами людських можливостей», – відзначив заступник Голови ВРП.

Єдиний шлях подолання кадрового голоду в судах, вважає він, – це якнайшвидший запуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та відновлення усіх процедур, зокрема кваліфікаційного оцінювання, проведення конкурсів, призначення та підвищення суддів тощо. Така можливість з’явиться в разі ухвалення внесеного до парламенту Президентом України законопроєкту № 3711, який позитивно оцінила Вища рада правосуддя. Крім того, для вирішення проблеми, на думку Олексія Маловацького, доцільно проаналізувати недоліки процесуальних кодексів, які діють уже третій рік, та внести зміни до них для прискорення розгляду справ, а також визначити граничне навантаження на суддів.

Також, вважає заступник Голови ВРП, необхідно запровадити ефективну модель добору суддів – швидкий доступ до професії судді (скорочення конкурсних процедур з 15 стадій до трьох), застосування єдиних критеріїв кар’єрного зростання, з максимальним зменшенням суб’єктивних факторів в оцінюванні.

«Важливими є не тільки чіткі критерії добору, а й прозора процедура просування в суддівській кар’єрі. Для молодих амбітних суддів потрібна мотивація – прозора процедура переходу з одного суду в інший, по вертикалі і по горизонталі. Інакше судова система буде втрачати перспективних суддів, які хотіли б зростати в професії, щоб з часом стати великими професіоналами», – зауважив Олексій Маловацький.

За його словами, слід заохочувати суддів залежно від навантаження та ефективності роботи: підвищувати, виплачувати додаткову заробітну плату та застосовувати інші соціальні гарантії. Доречним, на переконання Олексія Маловацького, було би впровадження в апеляційних округах незалежних центрів оцінювання, які б мали стандартизовані підходи до визначення і кваліфікації суддів.

Порушуючи питання унормування та уніфікації сталої дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя, заступник Голови ВРП зазначив, що допускає можливість створення у Верховному Суді окремої палати з перегляду рішень ВРП у дисциплінарних справах щодо суддів.

Також Олексій Маловацький висловив позитивне ставлення до запровадження судового прецедента у правовій системі України та зазначив, що це абсолютно не суперечить теорії концепції писаного права.

Вища рада правосуддя