flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хорольський районний суд Полтавської області долучився до святкування міжнародного Дня захисту дітей

01 червня 2020, 11:30

Міжнародний день захисту дітей відзначається щорічно 1 червня. Свято було  засноване в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

   Відповідно до Женевської декларації про права дітей, ухваленої 1924-го року, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

   1 червня 2020 року Хорольський районний суд також долучився до святкування. Враховуючи заборону на проведення міроприємств, що передбачають масове скупчення людей в межах приміщення суду, було прийнято рішення привітати дітей вустами батьків. Так, працівники суду вдома провели бесіди, в яких розповіли своїм дітям про історію створення свята, роз’яснили їхні права, наголосивши, що діти є повноцінним громадянами незалежної та суверенної держави, поцікавилися в чому вони бачать дійсний свій захист  і що хотіли би в цьому плані змінити.

   Кожному було запропоновано намалювати малюнок на тему «Я ще дитина. На що я маю право?»  Юні художники відповідально поставилися до виконання такого собі «домашнього» завдання і з допомогою батьків відтворили на малюнках своє бачення ролі дитини в українському суспільстві, висловили власні (як виявилося, цілком дорослі) побажання та сподівання.

   Захід пройшов у атмосфері загальної зацікавленості як з боку працівників апарату суду та суддів, так і дітей, змусив старше покоління дослухатися до думок молоді, подивитися на них по-новому, зрозуміти їхні прагнення та вжити заходів щодо їхньої підтримки.

   Метою проведеного заходу стало сприяння розвитку в юних українців прагнення зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, користуючи правами, наданими їм Конституцією та законами України, брати активну участь у розбудові рідної країни, не забуваючи про те, що змінити її майбутнє на краще  під силу кожному громадянину.