flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області щодо матеріально-технічного та інформаційного забезпечення за 2019 рік

06 травня 2020, 16:41

Створення належних умов для відправлення правосуддя місцевими судами області, в частині поліпшення їх матеріально - технічного забезпечення, можливе лише за умови належного фінансування.

Зокрема, відповідно до отриманого фінансування у звітному періоді для місцевих судів області придбано товарно – матеріальних цінностей на суму 12244,40 тис. грн., а саме: 3 загородження з оргскла для тримання підсудних (обвинувачених); 10 одиниць розмножувальної техніки (БФП); 75 одиниць персональних комп’ютерів; 1 комплект для ВКЗ; 22 одиниці кондиціонерів; 7 одиниць холодильників та інші предмети довгострокового використання.

В теплогенераторній Чорнухинського районного суду проведено заміну вікна на металопластикове та дверей на металеві.

Для організації судових засідань у режимі відеоконференції місцеві суди області в залах судових засідань використовують 112 стаціонарних систем відеоконференцзв’язку з програмною складовою, крім того 15 мобільних систем відеоконференцзв’язку, які встановлені в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах області.

Проводяться роботи щодо забезпечення безперебійної роботи оргтехніки, засобів зв’язку, комп’ютерної техніки.

             Значна увага приділяється питанню забезпечення  місцевих судів області належними приміщеннями та підвищенню ефективності безпеки суддів та охорони приміщень судів.

            Для здійснення судочинства 31 місцевим судом Полтавської області використовується 34 приміщення. Загальна площа приміщень для здійснення правосуддя складає 20499,52 кв.м., на одного суддю припадає 112,02 кв.м. загальної площі приміщень.

            Згідно рішення Полтавської міської ради від 05.08.2019 та  розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.0.2019 № 575-р, погоджено передачу будівлі по вул. Соборності, 42 у м. Полтаві (будівля Полтавського кадетського корпусу) в державну власність з віднесенням її до сфери управління Державної судової адміністрації. Відповідно наказу Державної судової адміністрації України № 830 від 22.08.2019 утворено комісію з питань передачі будівлі, а згідно акту приймання-передачі від 28.08.2019р. нежитлову будівлю загальною площею 12919,6 кв.м., що розміщена на земельній ділянці площею 1,0658 га передано до сфери управління Державної судової адміністрації України на баланс Територіального управління для розміщення судових установ м. Полтави.

            Станом на 01.01.2020 проведено:

  • поточний ремонт службових приміщень Октябрського та Київського районних судів м. Полтави;
  • поточний ремонт мережі водопостачання в Машівському районному суді;
  • поточний ремонт приміщень Новосанжарського та Решетилівського районного суду;
  • поточний ремонт ганку приміщення Миргородського міськрайонного суду;
  • монтаж системи зовнішнього освітлення будівлі Октябрського та Київського районних судів;
  • поточний ремонт системи електропостачання приміщення Лубенського міськрайонного суду;
  • поточний ремонт вузла системи введення та обліку опалення Ленінського районного суду м. Полтави;
  • поточний ремонт засобів охоронної сигналізації Київського районного суду м. Полтави;
  • поточний ремонт зали судового засідання та приміщень Козельщинського районного суду.
  • поточний ремонт системи центрального опалення в приміщенні Лубенського міськрайонного суду;
  • поточний ремонт покрівлі приміщення управління вул. Соборності, 17 у                    м. Полтаві;
  • улаштування навісу на будівлі Крюківського районного суду м. Кременчука;
  • поточний ремонт системи опалення Автозаводського районного суду м. Полтави;
  • поточний ремонт приміщення Автозаводського районного суду;
  • поточний ремонт системи освітлення Крюківського районного суду  м. Кременчука;
  • поточний ремонт приміщення Чутівського районного суду;
  • поточний ремонт службових кабінетів приміщення управління  вул.Соборності, 17 у м. Полтаві;
  • поточний ремонт мережі каналізації приміщення управління                               вул. Соборності, 17 у м. Полтаві;
  • поточний ремонт системи опалення в Приміщенні Київського районного суду м. Полтави;
  • поточний ремонт електромережі в приміщенні Карлівського районного суду;
  • поточний ремонт залу судового засідання  в приміщенні Оржицького районного суду;
  • послуги монтажу системи зовнішнього освітлення будівлі Київського районного суду;
  • поточний ремонт приміщення Полтавського районного суду.

            Приведення приміщень до відповідних вимог для здійснення правосуддя  потребує  значного фінансового забезпечення.

            Потребують спорудження нових адміністративних будівель Гадяцький, Козельщинський, Кременчуцький, Новосанжарський, Чорнухинський, Шишацький районні суди та Комсомольський міський суд.

            На сьогодні не втрачає своєї актуальності вирішення проблеми доступу до приміщень судів маломобільних груп населення, у тому числі інвалідів усіх категорій, та створення для них в приміщеннях судів відповідних умов.

            Майже усі приміщення місцевих судів мають часткову доступність (наявність пандусу, кнопки виклику) для маломобільних груп населення, більшість судів потребують проведення повної реконструкції та вжиття додаткових заходів, пов’язаних із пристосуванням приміщень під потреби цих груп населення.

            З метою створення єдиної системи обліку та моніторингового контролю за станом забезпечення судів будинками і приміщеннями, відповідно до наказу ДСА України №112 від 20.08.2014 року виготовлені Паспорти на будівлі та приміщення місцевих судів області за затвердженою формою.

            Керівництвом управління постійно проводиться робота пошуку придатних приміщень державної або комунальної форм власності, для забезпечення місцевих судів області належними приміщеннями.

            На даний час проводиться робота по передачі в оренду територіального управління нежитлового приміщення, яке перебуває на балансі ГУНП в Полтавській області, загальною площею 193,0 кв.м. для розміщення в ньому  Чутівського районного суду.

            Станом на 01.01.2020 року інших вільних приміщень, які перебувають у комунальній власності або є спільною власністю територіальних громад області (за місцем розташування), які б відповідали за площею затвердженим нормативам для здійснення правосуддя немає.

 Управлінням постійно вживаються заходи спрямовані на забезпечення безпеки суддів та охорони приміщень.

            Відповідно до пункту 39, підпункту 4 пункту 45 розділу XII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України від 2 червня 2016 р. № 1402-VIII “Про судоустрій і статус суддів” на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від                     1 грудня 2017 р. № 902 «Про затвердження переліків судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії». Охорона здійснюється підрозділами Національної поліції у п’яти приміщеннях місцевих судів області – Ленінський районний суд міста Полтави, Автозаводський, Крюківський районні суди міста Кременчука, Кременчуцький  та Полтавський районні суди.

            Відповідно до п. 39 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про Службу судової охорони, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 04 квітня 2019 року №1051/2/15-19, Положення про Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області від 25.09.2015 здійснюється цілодобова охорона Територіальним управлінням служби судової охорону у Полтавській області приміщень Ленінського, Київського та Октябрського районних судів м. Полтави; приміщення управління та будівля Полтавського кадетського корпусу.

Приміщення місцевих судів  загальної юрисдикції канцелярія та архів   стовідсотково здійснюється охорона технічними засобами охоронного призначення поліції охорони Національної поліції.

            Станом на 01.01.2020 року дев’ятнадцять приміщень місцевих судів області та приміщення управління обладнані системами  відеоспостереження, яка налічує 198 камер відео спостереження, які використовуються виключно для забезпечення охорони та недопущення надзвичайних подій у приміщенні суду.