flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області щодо судової статистики за 2019 рік

05 травня 2020, 13:18

Відповідно до наказу ДСА України та Інструкції щодо заповнення форм статистичної звітності судів загальної юрисдикції прийнято від місцевих судів та перевірено 371 річний    статистичний звіт про розгляд судами справ за 2019 р. Зведено, сформовано та проаналізовано 14 статистичних звітів, які у зазначені терміни надіслано до ДСА України, Полтавського апеляційного суду та обласного статистичного управління.

На підставі первинних річних та щоквартальних звітів про роботу судів розраховано середньомісячне навантаження на одного  суддю   у розрізі місцевих судів по окремих категоріях справ та інших статистичних показниках та надходження до судів справ на розгляд у звітному періоді.

З метою проведення узагальнення закономірностей і тенденцій зміни динаміки стану здійснення судами області правосуддя, виявлення недоліків у роботі з питань первинного обліку справ та матеріалів, які негативно впливають на ведення діловодства  в судах та судову статистику взагалі, на підставі статистичних даних підготовлені аналізи стану здійснення правосуддя та аналізи стану обліково-статистичної роботи в місцевих судах області та територіальному управлінні.

Під час складання місцевими судами області  звітів було допущено ряд помилок, які  згруповано та проаналізовано. Вищезазначені аналізи обговорені на оперативних нарадах управління та надіслані всім судам області для вивчення, обговорення  та застосування в роботі.

Разом із судами опрацьовано Методичні рекомендації щодо подання і формування річних звітів про стан здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами, затверджені наказом ДСА України від 23.06.2018 р. №325.

З метою узагальнення аналітичної інформації про роботу судів за рік, всім судам області надіслано типовий перелік питань та методичні рекомендації щодо порядку складання вказаних вище оглядів.

Доведено до відома  судів області  наказ ДСА України від 10 січня 2019 року № 23 «Про затвердження форми звітності №2-ВП «Звіт про розгляд місцевими та апеляційними судами справ, пов’язаних із виборами Президента України у 2019 році».

В зв’язку з цим, на виконання Закону України «Про вибори Президента України» та з метою забезпечення своєчасного одержання інформації про розгляд апеляційними і місцевими судами справ, пов’язаних із виборами  у 2019 році, місцеві суди ознайомленні із методичними рекомендаціями щодо формування та заповнення форми звітності №2-ВП «Звіт про розгляд місцевими та апеляційними судами справ, пов’язаних із виборами Президента України у 2019 році».

Отримано від судів області 31 статистичний звіт про розгляд місцевими судами області справ, пов’язаних із виборами. Вищезазначені звіти перевірені, зведені та у зазначені терміни надіслані до ДСА України.

Відповідно до наказу ДСА України  від 26 квітня 2019 року №426 та відповідно до  пункту 6 частини першої статті 152 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з метою приведення статистичної звітності у відповідність до чинного законодавства, доведено до відома місцевих судів зміни до наказів ДСА України від 21.12.2012 року №172 та від 09.03.2017 року №311 про зміни форм звітів.

З метою забезпечення збирання та зведення достовірних статистичних показників господарського судочинства в Україні та відповідно до листа ДСА України, акцентовано увагу керівника Господарського суду Полтавської області на необхідність посилення контролю щодо своєчасного та достовірного внесення відповідальними особами судів даних до документів первинного обліку.

Згідно з рекомендаційним листом  ДСА України, всім судам області  надано роз’яснення щодо відключення обліково-статистичних карток від статистичної звітності, у випадку коли суддя не може продовжувати розгляд справ. 

Доведено до відома всіх судів області та виконання  Наказ ДСА України від 13 лютого 2019 року №152 «Про затвердження Переліків обліково-інформаційних відомостей про судову справу в місцевих та апеляційних судах».

Відповідно до наказу ДСА України від 29 серпня 2019 року №843 доведено до відома всіх судів області норми Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах та забезпечення безперервності процесу ведення діловодства.

Опрацьовано наказ ДСА України від 26 квітня 2019 року №426 про внесення змін до наказів ДСА України, з метою приведення статистичної звітності у відповідність до чинного законодавства.

Вивчено наказ ДСА України №813 від 20 серпня 2019 року та проведено ознайомлення із змінами до Довідника кодів судів загальної  юрисдикції України. З метою забезпечення унікальності номерів судових справ, проведено ознайомлення усіх судів області із внесеними змінами до Класифікатора судів України.

Відповідно до наказу ДСА України від 22 жовтня 2019 року №1053  та з метою забезпечення безперервності процесу ведення діловодства проведено ознайомлення із змінами до Загального класифікатора спеціалізації суддів та категорій справ, затверджених наказом ДСА України від 10.10.2019 року №984, який вводиться в дію з 1 січня 2020 року.

На підставі первинних звітів судів про розгляд справ за  2019 рік розрахована таблиця про надходження справ на розгляд до судів, яка надіслана загальним судам для використання в роботі. 

На виконання спільного наказу Прокуратури Полтавської області та територіального управління ДСА України в Полтавській області від 19 червня  2019 року №72/5/од, щомісяця надсилались Акти взаємозвірок судів та місцевих прокуратур щодо осіб у кримінальних провадженнях, судові рішення у яких набрали законної сили.

На виконання завдання ДСА України про надання інформації для забезпечення початку роботи Вищого антикорупційного суду, надана інформація у розрізі місцевих судів про кримінальні провадження, які віднесені статтею 33-1 КПК України до підсудності Вищого антикорупційного суду, судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанції яких не закінчено станом на визначену дату. 

На виконання завдання ДСА України та відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» для вивчення ризиків (загроз), оцінки та розробки заходів, спрямованих на запобігання виникненню та зменшенню негативних наслідків, зібрано, узагальнено та надіслано до ДСА України інформацію до запитальника за 2016-2018 роки.

З метою удосконалення та приведення статистичної звітності у відповідність із законодавством разом із судами опрацьовано наказ ДСА України №828 від 20 серпня 2019 року про внесені зміни до форм звітів.

З  метою приведення у відповідність до норм чинного законодавства обліково-інформаційних відомостей про судову справу, вдосконалення звітності про стан здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами, затверджено Перелік обліково-інформаційних відомостей про адміністративну справу, який прийнято до реалізації у поточній роботі.

В зв’язку із зверненням Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності  зібрано, узагальнено та надіслано інформацію про кількість рішень слідчих суддів про скасування повідомлень про підозру та про кількість оскаржених ухвал слідчих суддів про відмову у задоволенні скарги про скасування повідомлення про підозру.

В зв’язку з проведенням обласною державною адміністрацією засідання Міжвідомчої робочої групи щодо запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознаками статі при Міжвідомчій координаційній раді з гендерних питань та проблем сім’ї Полтавської обласної державної адміністрації, підготовлено виступ та статистичну інформацію.

Протягом зазначеного періоду здійснювався контроль за виходом патчів комп’ютерної програми автоматизації документообігу загальних судів, прийняттям  та своєчасним встановленням у судах нових версій програми «Д-3» підсистеми «Судова статистика».

В зв’язку з проведенням Прокуратурою Полтавської області вивчення стану прокурорського нагляду за додержанням законів органами Національної поліції в області при здійсненні розшуку злочинців, надана інформація про осіб, оголошених судами області в розшук, та відносно яких справи залишаються невиконаними.

Протягом поточного періоду зібрано від судів області інформацію про кількість сформованих карток (із зазначенням кількості карток, матеріали кримінальних проваджень яких надіслані до апеляційного суду) за  2019 рік, які оброблені та звірені із статистичними звітами.

Відповідно до Закону України «Про інформацію» та «Звернення громадян» протягом півріччя  розглянуто 19 звернень правоохоронних органів, установ, організацій стосовно судової статистики, на які  своєчасно надано вичерпні відповіді.