flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження Кримінально-процесуального кодексу України на Полтавщині.

07 жовтня 2013, 11:33

 

      Прийняття нової редакції Кримінально-процесуального кодексу України назрівало давно і є великим кроком влади в справі модернізації правової системи України.

      З моменту проголошення незалежності, кримінальний процес залишався недоторканим  для реформ, а держава 20 років прожила з КПК УРСР 1960 року. І хоча весь цей час велася робота над КПК, ухвалення нового кодексу з’явилася тільки, з ініціативи Президента Віктора Януковича.

     Новий КПК відображає європейські стандарти та європейську філософію розслідування й судового розгляду кримінальних справ. Головне, що він установлює процесуальну рівність і змагальність сторін. Розширюються права підозрюваних, потерпілого; оновлюється процедура досудового розслідування; удосконалюються процедури судового контролю й оскарження судових рішень, забороняється повернення справ на додаткове розслідування, що раніше часто призводило до необгрунтованого затягування строків розгляду справ.

      Полтавщина була і залишається  краєм де проростає і дає гарний урожайне тільки  хліб, а й не менш ефективно впроваджуються новітні, передові форми управління, європейські стандарти правосуддя, ефективне в межах скромних бюджетних асигнувань  забезпечення судового процесу.

      Ми маємо йти до поступової відмови від спеціальних засобів для тримання підозрюваних, обвинувачених (підсудних). Зазначені засоби повинні застосовуватися лише з обґрунтованих підстав та не принижувати людську гідність. Їх вид, форма мають бути такими, що дозволять підозрюваному, обвинуваченому (підсудному) безперешкодно, у постійному режимі, конфіденційно спілкуватися із захисником. Охорона має бути на достатній відстані, що забезпечуватиме конфіденційність таких розмов. У разі застосування таких засобів із скла чи органічного скла, у ньому мають бути такі ж отвори, як і в металевих загородженнях, або мають бути створені засоби, які безперешкодно дозволять підозрюваному, обвинуваченому (підсудному) спілкуватися з судом, стороною обвинувачення, іншими учасниками процесу та окремо (конфіденційно) із захисником.

       Так, управління в межах повноважень та бюджетних асигнувань на виконання  п.21 «Перехідних положень» Кримінального процесуального кодексу у судах загальної юрисдикції розпочало заміну металевих загородженнь, які відокремлюють підсудних від складу суду й присутніх громадян, на скляні. Вже встановлено по одному загородженню в Ленінському та Октябрьському районних судах. До кінця жовтня 2013 року планується повністю обладнати сучасними загородженнями для підсудних всі суди м. Полтави.  

 

 

 Вже сьогодні на Полтавщині 100% судів області обладнані системами для проведення відеоконференцзв'язку, в деяких судах ця практика вже застосовується.
Головна мета такого нововведення – зручність громадян. Знизивши витрати громадян на поїздки до судів. Іноді відстані до суду вимірюються тисячею кілометрів.
    З 1 жовтня 2013 року в усіх судах загальної юрисдикції області запроваджується послуга надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу. Судові повістки про виклик до суду надсилаються судом учаснику судового процесу (кримінального провадження) у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Надсилання таких повісток здійснюється судами у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або іншими засобами зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення.
   Учасник судового процесу подає до суду заявку про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу на його номер мобільного телефону, вказаний в такій
заявці.
   Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Інформація, що міститься в автоматизованій системі документообігу суду є захищеною.

   Управління і надалі в межах власних повноважень та кошторисних призначень продовжить роботу щодо виконання державної політики запровадженої керівництвом держави.

 

   

 Начальник управління                                                   І.О. Клочко