flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся щорічний загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

27 червня 2018, 13:50

       За дорученням Державної судової адміністрації України  26 червня 2018 року територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Полтавській області в приміщенні Апеляційного суду Полтавської області було організовано участь суддів-спікерів та прес-секретарів судів Полтавської області у другому щорічному загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»  в режимі онлайн-трансляції.

         Форум було засновано у 2017 році за участі Вищої ради правосуддя, Верховного суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України та проводиться за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи.

       Відповідно до резолюції Першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», який пройшов 22 травня 2017 року, учасники заходу домовилися у подальшому спільно діяти задля задоволення громадського інтересу у суспільно важливій інформації про діяльність судової системи, налагодження конструктивного діалогу між судами, ЗМІ та громадськістю. Учасники форуму досягли згоди проводити спільні заходи суддів і журналістів, оприлюднювати інформацію стосовного результатів розгляду судових справ, а також практикувати інтерв’ювання суддів-спікерів з певних питань, вирішувати проблеми, що виникатимуть у ході здійснення журналістської діяльності у спілкуванні з суддями, шляхом переговорів, проведення консультативних зустрічей журналістів і суддів тощо.

        Так, серед спікерів форуму 26 червня 2018 року були присутні: Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради правосуддя, Олександр Мартиненко, Генеральний директор агентства «Інтерфакс-Україна», Олена Кібенко, суддя Верховного суду, керівник робочої групи Верховного суду з питань менеджменту та комунікацій, Наталія Богацька, голова Одеського апеляційного господарського суду, Оксана Лисенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої Ради правосуддя, керівник Прес-центру судової влади України, Єгор Желтухін, головний редактор «Юридичної газети», Роман Головенко, керівник юридичного відділу Інституту масової інфрмації, Євген Гордейчик, головний редактор журналу «Фокус», Андрій Куликов, Голова правління ГО «Громадське радіо», Алла Лазарєва, власний кореспондент Українського тижня у Франції та інші.

        Повісткою денною даного Форуму було обговорення ряду актуальних питань, а саме:

  • Суди і ЗМІ. Розширення можливостей співпраці: чого потребують суди від медіа?
  • Розширення можливостей співпраці: чого потребують ЗМІ від судів?
  • Канадський досвід взаємодії судів зі ЗМІ на прикладі провінції Нова Шотландія (Канада).

     Представники судової влади, іноземні експерти, журналісти та редактори провідних ЗМІ України обмінювалися думками, ідеями, пропозиціями про те, як комунікацію між судами та медіа зробити максимально ефективною для обох сторін.

        Зокрема, Ігор Бенедисюк звернув увагу на те, що новини живуть один день, тому судді мають сформувати актуальну новину, подію, яка відбувається в суді,   і доступно та зрозуміли донести її до суспільства.

     Олександр Мартиненко, зауважив, що і судді, і журналісти розуміючи кожен свою відповідальність, повинні бути налаштовані на спільний результат щодо висвітлення правдивої та достовірної інформації про діяльність судової системи.

          Суддя господарського суду Харківської області, член ради суддів України, член робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя   Тетяна Суярко,  у своїй доповіді наголосила на позитивному зрушенні та тісній співпраці судів та ЗМІ, оскільки незважаючи на періоди непорозумінь наразі існує дискусійна панель, яка є певним діалогом для обох сторін.

          Разом з тим, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Богацька розповіла про створення та діяльність комунікаційного центру судової системи Одеської області, оскільки раніше суди не вчили як спілкуватися з журналістами, і у більшості випадків довіри до суду не було, вони вважалися «закритими» для людей. Тому в судах були створені прес-служби, визначенні судді-спікери, прес-секретарі, і наразі судова влада може якісно і оперативно надавати певну інформацію. Суди повинні працювати єдиним конгломератом для того, щоб склалося загальне позитивне враження про роботу судової системи в цілому.

         Олена Кібенко доповіла про нові підходи до комунікацій найвищої судової інстанції, зокрема про тісну співпрацю Верховного Суду України з журналістами, про відкритий доступ до інформації щодо діяльності   Верховного Суду України на сайті та фейсбуці.

 

         В цілому, учасниками форуму було наголошено про напрямок судової системи до нової комунікативної політики в судах, оскільки канони, що судді розмовляють тільки судовою мовою, залишаються в історії. Судді не повинні бути консервативні і недоступні у наданні інформації журналістам, проте повинні об’єктивно та обгрунтовано спростовувати недостовірну інформацію надану ЗМІ.

         Необхідно побудувати імідж суду через комунікацію з пресою. Привернути журналістську увагу до суддівської  праці і збільшити імовірність появи якісних матеріалів, адже судові рішення та висвітлення достовірної інформації роботи судової системи – це інструмент інформування громадян про їх права.

        Зокрема, приємною новиною є створення Електронного  реєстру прес-служби судів України, який запрацює 27 червня 2018 року,  із зазначенням суддів-спікерів та прес-секретарів судової системи України.