flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спрощено доступ до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань

06 грудня 2016, 16:51

 Верховною Радою України 9 вересня 2016 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань».

Даним законом було спрощено доступ засуджених та взятих під варту осіб до суду під час оскарження ними рішень, дій та бездіяльності адміністрації установ виконання покарань чи попереднього ув'язнення.

Законом встановлюється, що справи про оскарження інших рішень, дій чи бездіяльності адміністрації установ виконання покарань, а також установ попереднього ув’язнення розглядаються районними судами, в межах територіальної юрисдикції яких засуджений відбуває покарання. У відповідності до змін, розгляд справ в таких випадках повинен здійснюватись в порядку адміністративного судочинства.

При цьому питання, що виникають при виконанні вироку, які окремо не перераховані у статті 537 КПК України, вирішуватимуться судом за місцем відбування покарання, а не судом, який ухвалив вирок.

Також змінами до статті 5 Закону "Про судовий збір" встановлено, що засуджені та особи, взяті під варту звільняються від сплати судового збору у справах, пов'язаних із питаннями, які вирішуються судом під час виконання вироку у відповідності до статті 537 КПК України, у разі відсутності на їх особових рахунках достатніх для сплати судового збору коштів.