flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до порядку повернення помилково сплаченого судового збору

06 грудня 2016, 16:50

           08.11.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.09.2016 № 827 "Про затвердження Змін до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.10.2016 за № 1341/29471 (далі — Наказ).

Наказом затверджено форму Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету, яке надається платнику органом, що контролює справляння надходжень бюджету (крім органів Державної фіскальної служби України).

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 № 106 "Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету" органом, що контролює справляння надходжень бюджету за кодом бюджетної класифікації 22030000 "Судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держати" визначено суди загальної юрисдикції.

З огляду на викладене, подання на повернення коштів помилково зарахованого судового збору до органів Державної казначейської служби України повинно здійснюватися судами виключно за формою, затвердженою зазначеним вище наказом.

Таким чином, у випадку помилкової сплати судового збору, тобто, якщо такий був сплачений громадянином без подальшого звернення до суду, заявнику слід вчинити наступні дії:

1. Звернутися із заявою до суду, на прибутковий рахунок якого були помилково сплачені кошти, та надати оригінал платіжного документа, що підтверджує їх сплату.

2. Суд перевіряє факт зарахування коштів на відповідний рахунок, готує подання про повернення коштів, яке надсилає або видає на руки заявнику.

3. Після отримання подання заявнику необхідно подати до органу казначейського обслуговування, де відкрито рахунок, на який помилково зараховані кошти заявника, подання суду, платіжний документ та заяву про повернення коштів з бюджету, в якому вказати спосіб повернення.

Подання подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.