flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан забезпечення судочинства на прикладі Київського районного суду м. Полтави.

18 квітня 2016, 09:19

           Одним із пріоритетих напрямів державної політики є реформування судової системи. Стан забезпечення судів приміщеннями, які б відповідали вимогам щодо здійснення правосуддя у  тому числі і з обмеженими фізичними можливостями.

           Люди з особливими потребами є повноцінними членами нашого суспільства і потребують постійної уваги до своїх проблем.

Відповідно до положень Конституції України - людина, її життя і здоров'я, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

З метою розв'язання проблем інвалідів у 1991 році прийнято Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Відповідно до частини третьої статті з Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судова система має забезпечувати доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Це, зокрема, стосується й безперешкодного доступу до приміщень судів осіб з обмеженими фізичними можливостями, громадян похилого віку, інших маломобільних груп населення.

 

 

На сьогодні важливо створювати сприятливі умови, які дадуть можливість особам з обмеженими фізичними можливостями ефективно реалізовувати свої права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя. Актуальним залишається і питання законодавчого закріплення норм, які б стосувалися порядку ознайомлення з матеріалами справ незрячими громадянами, підготовки сурдоперекладачів та інших заходів спрямованих на забезпечення доступності правосуддя для інвалідів.

 

 

З метою доступності особам з особливими фізичними потребами до правосуддя Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Полтавській області спільно з Київським районним судом міста Полтави постійно вживаються відповідні заходи.

Враховуючи обмежені фізичні можливості маломобільних груп населення, розгляд судових справ за участі такої категорії осіб, призначаються та проводяться в Київському районному суді м. Полтави в залах судових засідань, що розташовані на І поверсі приміщення суду.

 

 

Так, наприклад, в залі судових засідань №1, який призначений для слухання кримінальних справ, розглядається резонансне кримінальне провадження № 638/4399/15-к (провадження № 1-кп/552/6/16) за обвинуваченням Кернеса Г.А., Блинника В.Д., Сміцького Є.М. у вчиненні злочинів, передбачених  ч. 2 ст. 127, ч. 1 ст. 129, ч. 2 ст. 146 КК України.        Даний зал судових засідань є одним із найбільших залів у суді,  розрахований на слухання справи за участі великої кількості осіб, обладнаний відповідними меблями та робочими місцями для учасників процесу, а також технічним засобом фіксування судового засідання,  крім того, для підтримання відповідної температури в залі установлено кондиціонер потужністю 2,7кВт. Крім того, відповідно до вимог КПК України встановлено загородження із скла для обвинувачених, які утримуються під вартою.

 

 

В умовах економічної кризи та обмежених фінансових можливостей Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Полтавській області проводиться комплексна робота щодо покращення рівня забезпеченості судів області всім необхідним для здійснення судочинства та повноцінного доступу всіх категорій громадян до правосуддя.

             Начальник управління                                                                                                          І.О. Клочко