flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

25 березня 2016 року відбудеться прес-брифінг «Заходи, які здійснює судова влада для відновлення довіри суспільства до судової системи»

25 березня 2016, 09:38

 25 березня 2016 року об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі (вул. Хрещатик, 2, м. Київ) відбудеться прес-брифінг за участі Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка,Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко на тему: «Заходи, які здійснює судова влада для відновлення довіри суспільства до судової системи».

Під час брифінгу керівники органів судової влади прозвітують про кроки, які здійснює судова влада для формування якісного судового корпусу (зокрема, щодо результатів кваліфікаційного оцінювання суддів, розгляду дисциплінарних справ), а також налагодження взаємодії із громадськістю та ЗМІ.

ДОВІДКА.

Вища рада юстиції є колегіальним незалежним органом, відповідальним за формування високопрофесійного суддівського корпусу та прийняття рішень стосовно порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідальність. Конституційний склад ВРЮ – 20 членів. Її формують Президент України, законодавча та судова гілки влади, а також прокуратура, адвокатура, з’їзд навчальних закладів та наукових установ. Статус, повноваження, організація і порядок діяльності цього органу визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду юстиції», «Про судоустрій і статус суддів» та регламентом ВРЮ, який затверджується на її засіданнях. Детальнішу інформацію про ВРЮ можна отримати на офіційному веб-сайті www.vru.gov.ua або у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату Вищої ради юстиції за телефоном +38 /044/ 481-06-36.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» постійно діючий орган у системі судоустрою України, наділений повноваженнями добору, спеціальної підготовки та дисциплінарного провадження щодо суддів судів першої та апеляційної інстанцій, проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, формування суддівського досьє, надає рекомендації на обрання суддів безстроково, а також за клопотанням Генпрокурора – згоду на відсторонення судді від посади у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності. Організацію спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, підготовку суддів, підвищення їх кваліфікації, проведення науково-дослідної роботи тощо покладено на Національну школу суддів, що була утворена при ВККСУ. До складу Комісії входить 14 членів, що призначаються різними суб’єктами формування складу ВККСУ. Детальнішу інформацію про ВККСУ можна отримати на офіційному веб-сайті vkksu.gov.ua або за телефоном +38 /044/ 233-63-76.

Рада суддів України у період між з’їздами суддів України є вищим органом суддівського самоврядування. РСУ обирає з’їзд суддів України. До її складу входять 33 судді: 11 суддів від місцевих загальних судів; п’ять суддів від місцевих адміністративних судів; п’ять суддів від місцевих господарських судів; чотири судді від апеляційних судів з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення; два судді від апеляційних адміністративних судів; два судді від апеляційних господарських судів; по одному судді від вищих спеціалізованих судів; один суддя Верховного Суду України. РСУ несе відповідальність за забезпечення незалежності судів і суддів, поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності судів; розглядає питання правового та соціального захисту суддів, представляє бюджетні запити щодо фінансування судів загальної юрисдикції, обирає та звільняє Голову Державної судової адміністрації України та його заступників; здійснює контроль за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів. Детальнішу інформацію про Раду суддів України можна отримати на офіційному веб-сайті rsu.court.gov.ua або у Прес-центрі судової влади за телефоном +38 /044/ 277-76-34.