flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада юстиції повинна стати консолідуючим органом у системі судової влади та її представником у відносинах з іншими гілками влади

06 липня 2015, 09:50

 3 липня 2015 року у Вищій раді юстиції відбулася робоча зустріч Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка, членів Вищої ради юстиції Миколи Гусака і Вадима Беляневича, представників секретаріату ВРЮ із заступником Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи по Україні, куратором Проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація реформ у сфері юстиції» Маркусом Йегерем. У зустрічі взяли участь  керівник Проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація реформ у сфері юстиції» Олена Трапезнікова та менеджер Проекту Ольга Шевченко, а також менеджер Проекту «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» Андрій Кавакін.

Нагадаємо, що новий Проект Ради Європи та Європейського Союзу «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» було презентовано в Україні 19 червня 2015 року. Відповідно до заявлених цілей Проект планує надати підтримку органам державної влади та діючому в Україні Проекту «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» у реалізації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки та Плану дій до Стратегії, а також у визначенні цілей та контрольних показників у процесі їх реалізації, реалізації стандартів Ради Європи в процесі проведення реформ у сфері юстиції.

Як відзначив на початку зустрічі Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, завданням зустрічі є обговорення пропозицій ВРЮ до Робочого плану реалізації Проекту, визначення перспектив і конкретних кроків для досягнення спільної мети зрозбудови судової системи України і запровадження міжнародних стандартів в її діяльності.

«Ми готові обговорити та визначити головні та невідкладні напрями нашої співпраці», – відзначив у вступному слові Генеральний секретар Ради Європи по Україні, куратор Проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація реформ у сфері юстиції» Маркус Йегер.

За словами І. Бенедисюка, Вища рада юстиції ставить перед собою низку завдань, які стосуються розвитку інституційної спроможності Вищої ради юстиції, надання їй права законодавчої ініціативи та розширення участі у законотворчій роботі, зокрема й розробки законопроектів в розвиток Конституційної реформи, запровадження інституту функціонального імунітету судді, удосконалення критеріїв та процедур застосування механізму притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, а також виконання поточних завдань ВРЮ з формування незалежного високопрофесійного суддівського корпусу.

«Вища рада юстиції повинна стати консолідуючим органом у системі судової влади,повиннаоб’єднати суди та органи у сфері судової влади, а також Раду суддів України, Національну школу суддів України в єдину систему взаємодії, щоб цей представницький орган не лише виконував контрольно-наглядові функції, а й опікувався питаннями роботи судової системи, а з іншого боку – представляв би судову систему у взаємовідносинах з іншими гілками влади», – сказав Ігор Бенедисюк.

Член Вищої ради юстиції, член Конституційної комісії Вадим Беляневич повідомив учасникам зустрічі про  напрацювання Конституційної комісії щодо змін до розділу «Правосуддя» Основного Закону, які стосуються вирішення проблеми статусу, формування складу, участі у складі ВРЮ представників прокуратури, повноважень Вищої ради юстиції, участі Президента України та Верховної Ради України у процесі призначення та звільнення суддів, об’єднання Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та інших питань. За словами Вадима Беляневича, експерти Конституційної комісії вважають, що Вища рада юстиції повинна стати центром визначення правової політики в питанні формування суддівського корпусу, у зв’язку з цим актуальним залишається підвищення інституційної спроможності Вищої ради юстиції у процесі законодавчого реформування у цій сфері та чіткого розмежування функцій цих двох органів.

За словами члена Вищої ради юстиції Миколи Гусака, Вища рада юстиції потребує підтримки Проекту для налагодження системи електронного документообігу у ВРЮ, а також між органами у сфері судової влади.

Як відзначила керівник Проекту Олена Трапезнікова, Проект готовий використати увесь наявний інструментарій для  максимальної допомоги Україні в процесі імплементації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки та конкретних планів її впровадження, забезпечивши можливість для широкого суспільного діалогу та громадської підтримки запропонованих змін.

«Ви працюєте у відповідальному секторі із складними проблемами, оскільки відновлення довіри до судової влади – дуже чутливе питання», – сказав на завершення зустрічі Маркус Йегер, зауваживши, що правильні кроки у цьому напрямі з боку Вищої ради юстиції як головного органу у сфері судової влади стануть вирішальним фактором у відновлення довіри до судової влади в Україні.