flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конфлікт інтересів у діяльності суддів

26 червня 2015, 14:35

 25 червня 2015 року представники Комісії взяли участь у роботі круглого столу на тему: «Конфлікт інтересів у діяльності суддів: визначення, види та шляхи вирішення», який був організований Проектом USAID «Справедливе правосуддя» спільно з Проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

Серед учасників заходу були заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України Василь Яніцький,  керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, член Вищої ради юстиції Наталія Волковицька, судді Верховного суду України, вищих спеціалізованих судів, члени Ради суддів України, представники Генеральної прокуратури України, міністерств і відомств України, громадських організацій, міжнародні та національні експерти, адвокати.

Круглий стіл було організовано для аналізу видів конфліктів інтересів у суддівській діяльності та способів їх розмежування на реальні та потенціальні конфлікти інтересів на практиці.

Під час заходу було обговорено шляхи врегулювання конфліктів інтересів Радою суддів України та способи контролю за дотриманням законодавства у цій галузі та попередження виникнення конфлікту інтересів.

З європейським досвідом у сфері регулювання конфлікту інтересів суддів ознайомив учасників круглого столу експерт з Литви, cуддя Апеляційного суду Литви Артурас Дрюкас. У обговоренні взяли участь голова Національної судової адміністрації Литви Реда Мольєне та професор Університету імені Миколаса Рьомеріса (Вільнюс, Литва) Сальвія Кавальне.

За результатами роботи круглого столу учасники висловили необхідність внесення змін до чинних нормативно-правових актів, які б врегулювали питання конфлікту інтересів у діяльності судді.

Особливо корисним для представників судового корпусу було почути презентацію експерта Ради Європи старшого радника Вищої судової і прокурорської ради Боснії та Герцеговини Адіса Ходжича про особливості бюджетування судових систем в Австрії, Нідерландах, ФРН та Франції.