flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стартував конкурс на зайняття 25 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду

04 березня 2024, 11:07

1 березня 2024 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала прийом документів від кандидатів на зайняття 25 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Ця процедура дає старт конкурсу на 15 посад суддів ВАКС (першої інстанції) та 10 посад суддів Апеляційної палати ВАКС. Участь у конкурсі зможуть взяти судді, адвокати, науковці та особи, які мають сукупний стаж роботи. Про це під час пресконференції розповіли члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олег Коліуш, Олексій Омельян та Віталій Гацелюк.

Член Комісії Олег Коліуш наголосив на важливості конкурсу, зважаючи на реалії та міжнародні зобов’язання України. Він нагадав, що Вищий антикорупційний суд було створено завдяки злагодженим зусиллям українського громадянського суспільства за підтримки міжнародних партнерів у відповідь на вимогу громадськості щодо притягнення чиновників і суддів до відповідальності за корупційні злочини та з метою протидії корупції. ВАКС почав здійснювати правосуддя 5 вересня 2019 року і за чотири роки показав суттєву результативність у роботі. За цей час суддями Вищого антикорупційного суду розглянуто: 308 кримінальних проваджень; 41 771 клопотань, скарг, заяв на стадії досудового розслідування; низку цивільних і адміністративних справ.

Олег Коліуш підкреслив, що конкурс, який стартує сьогодні, покликаний зменшити навантаження на суддів ВАКС через збільшення їхньої чисельності і, як наслідок, підвищити ефективність роботи суду з метою забезпечення права на справедливий суд та здійснення судового провадження в розумні строки.

Необхідно відзначити особливість добору суддів до ВАКС, а саме участь та суттєву допомогу у проведенні конкурсу іноземних фахівців, визнаних та відомих спеціалістів у сфері запобігання та протидії корупції на міжнародному рівні. З метою сприяння Комісії у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів ВАКС критеріям професійної етики та доброчесності долучається Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ). Під час попереднього конкурсу завдяки плідній співпраці Комісії та ГРМЕ було сформовано ефективний суд.

«До складу ГРМЕ входять шість членів, які призначаються ВККСУ на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів. Члени ГРМЕ перевіряють відповідність способу життя і набутого кандидатами та членами їх сімей майна задекларованим доходам, дотримання вимог антикорупційного законодавства, наявність знань та практичних навичок для розгляду справ», – зазначив Олег Коліуш.

Член Комісії також нагадав, що конкурс до Вищого антикорупційного суду в Україні проводиться вдруге. Перший тривав з 2 серпня 2018 року до 11 квітня 2019 року. Тоді конкурс до ВАКС був оголошений на 39 посад, з яких 12 посад суддів Апеляційної палати цього суду.

Про порядок і форму подання документів розповів член Комісії Олексій Омельян. Він також звернув увагу на найпоширеніші помилки під час подання документів.

«Строк подання документів для участі у конкурсі – з 1 до 15 березня 2024 року (включно). Комісія визначила що форма направлення документів електронна, а подати їх можна на офіційному вебсайті ВККСУ. Часто кандидати подають не весь пакет документів для участі в конкурсі. Трапляються випадки, коли в особи є невідповідність вимогам до кандидата (наприклад, відсутність відповідного стажу роботи)», – підкреслив Олексій Омельян.

Комісія перевірятиме відповідність кандидатів вимогам до судді ВАКС, після чого прийматиме рішення про їх допуск до наступної стадії конкурсу. Надалі конкурсантів очікує кваліфікаційне оцінювання. Планується також тестування особистих морально-психологічних якостей кандидата.

«Очікуємо кандидатів, які відповідають не лише вимогам закону до судді ВАКС, але й які розуміють критичну важливість дієвої протидії кримінально-корупційним правопорушенням та готові взяти на себе відповідальність за законні та справедливі рішення» – наголосив член Комісії Віталій Гацелюк. 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України