flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени Комісії ознайомились з міжнародним досвідом добору суддів та дисциплінарної практики

24 лютого 2015, 11:04

 Завершився дводенний практичний семінар «Добір суддів та дисциплінарна практика: здобутки, досвід Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та її діяльність в нових умовах».

У ході другого дня роботи семінару відбулось три сесії: «Добір кандидатів на посаду судді: європейський досвід», «Дисциплінарна практика: досвід, результати та шляхи вдосконалення» та «Забезпечення прозорості в діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, оптимізація процесів та перспективи впровадження інформаційних технологій».

Як відбувається добір суддів у Нідерландах розповів під час скайп-конференції директор консалтингової компанії «LTP Business Psychologists» Франк ван Лайк. Аби стати суддею у Нідерландах потрібно пройти 10- ступеневий шлях, а призначення відбувається королем. Франк ван Лайк зазначив, що дуже важлива роль у відборі – це психологічне тестування.

З досвідом професійної підготовки кандидатів на посаду судді у Польщі учасників семінару ознайомив представник департаменту міжнародного співробітництва Національної школи судочинства та прокуратури Польщі  Гжегож Борковскі. Професійна підготовка на посаду судді у наших західних сусідів триває 48 місяців. В межах професійної підготовки у Польщі учасники відвідують 30-місячні курси в Національній школі, а також проходять практику відповідно до програми підготовки.

Під час наступної сесії експерт Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Олександр Сердюк представив результати моніторингу дисциплінарної практики Комісії. Дослідження було проведено Інститутом прикладних гуманітарних досліджень у квітні-червні 2013 року.

В рамках цієї ж сесії міжнародні експерти ознайомили учасників з іноземним досвідом та практикою стандартизації процедур притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та організації дисциплінарного процесу щодо суддів.

Суддя Апеляційного суду Лісабонського судового округу Жозе Мануель Кардозо розповів, що у Португалії система притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності перебуває під повним і виключним контролем Вищої ради суддів, а її рішення по суті можуть бути оскаржені у Верховному Суді. У Португалії існує орган дисциплінарних інспекторів, до якого входять 20 інспекторів, закріплених за 20 географічними районами для проведення роботи з дисциплінарних питань та для цілей оцінювання.

Про санкції, які застосовуються до суддів у штаті Джорджія (США), розповів член Кваліфікаційної комісії суддів цього штату Річард Хайд. Суддя може бути звільнений, відсторонений, або іншим чином притягнутий до відповідальності за: навмисне допущення неналежної поведінки, навмисне та систематичне невиконання обов’язків судді, зловживання алкоголем, обвинувачення у вчиненні аморального злочину, упереджене відправлення правосуддя, що призвело до негативної репутації суддівської посади.

Про досвід Румунії у стандартизації та впровадженні процедур добору суддів розповів член Вищої Ради Судівництва Румунії Крісті Данілет.

Секретар Комісії Станіслав Щотка у своєму виступі не оминув увагою питання дисциплінарної практики ВККСУ. Він нагадав, що Комісія у новому складі провела 4 засідання з розгляду дисциплінарних питань, на яких розглянула 331 дисциплінарне провадження. С. Щотка зауважив, що пріоритетними для Комісії сьогодні є розгляд скарг на суддів, які приймали рішення стосовно учасників подій під час Революції гідності. Внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» удосконалює процедуру притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

В заключній сесії експерт з суддівських питань Памела Деніелс (США) звернула увагу учасників заходу наскільки важливою є прозорість у процесі добору кандидатів на посаду судді та притягнення судді до відповідальності. Було також наголошено на можливостях підвищення ефективності використання інформаційних технологій в діяльності Комісії. Експерт з інформаційних технологій Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Борис Шустер ознайомив присутніх з результатами роботи Проекту над підготовкою концепцій автоматизації робочих процесів ВККСУ та автоматизації кваліфікаційного іспиту, який проводить Комісія в процедурі добору та переведення суддів.

Голова Комісії Сергій Козьяков та керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Майкл Вон подякували присутнім за участь у семінарі та висловили сподівання на подальшу співпрацю.

Нагадаємо, що практичний семінар «Добір суддів та дисциплінарна практика: здобутки, досвід Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та її діяльність в нових умовах», упродовж двох днів (19-20 лютого) Комісія проводила у партнерстві з проектом USAID «Справедливе правосуддя».