flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВРЮ взяли участь в обговоренні проблемних аспектів добору суддів та дисциплінарної відповідальності

24 лютого 2015, 11:02

Представники Вищої ради юстиції та члени Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції взяли участь у практичному семінарі «Добір суддів та дисциплінарна практика: здобутки, досвід Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та її діяльність в нових умовах», організованому Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (далі – ВККСУ) та Проектом USAID «Справедливе правосуддя».

У роботі семінару взяли участь члени та працівники секретаріату ВККСУ, працівники секретаріату Вищої ради юстиції, члени Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальних судів, члени Ради суддів України, представники Національної школи суддів, Державної судової адміністрації, міжнародні та вітчизняні експерти.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, який зауважив, що мета семінару – всебічний розгляд комплексу питань, пов’язаних із доступом до суддівської професії та дисциплінарною практикою ВКССУ. «Нині ці теми набувають особливого значення в контексті нещодавно ухваленого Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», – переконаний М.Оніщук. – Нарешті пріоритети у здійсненні судової реформи зосереджуються на тих правовідносинах, які дійсно мають архіважливе значення для стану та якості відправлення правосуддя в Україні. Ми дуже багато років говорили про інституційну незалежність судової влади, про зміну порядку призначення і звільнення суддів, вели судоустрійні дискусії, але завжди практично за межами пріоритетів державного рівня залишалися питання доступу до професії та дисциплінарної відповідальності, дисциплінарної практики. Між тим, на моє глибоке переконання, саме вони є визначальними для стану правосуддя України».

У ході семінару учасники мали можливість обговорити проблемні аспекти діяльності ВККСУ з питань, віднесених до її компетенції, а саме: добір суддів та дисциплінарна практика. Зокрема експерти Проекту USAID «Справедливе правосуддя» презентували результати дослідження питань удосконалення процедури переведення судді до іншого суду в межах п’ятирічного строку, оцінку діяльності ВККСУ в дисциплінарній практиці з точки зору суддів та експертів, аналіз анонімного тестування кандидатів на посаду судді.

У рамках заходу також буде представлено досвід Нідерландів, Польщі, Румунії та Португалії у стандартизації та впровадженні процедур добору суддів, зокрема щодо організації добору кандидатів на посаду судді, взаємодії органів та установ судової гілки влади при здійсненні добору, участі громадськості у процесі добору, врахування та перевірки інформації стосовно кандидата, практики оцінки психологічних якостей кандидатів на посаду судді, спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді тощо.