flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Регламент ВРП у частині пріоритетності розгляду дисциплінарних скарг вдруге оскаржено до суду

02 лютого 2024, 10:00

У зв’язку з відновленням дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя, виникла об’єктивна необхідність щодо внесення змін у Регламент колегіального органу.

Вища рада правосуддя 21 листопада 2023 року ухвалила рішення
№ 1068/0/15-23, яким затвердила Зміни до Регламенту Вищої ради правосуддя, виклавши його в новій редакції.

Так, відповідно до пункту 13.7 Регламенту Вищої ради правосуддя  дисциплінарні провадження щодо суддів здійснюються в хронологічному порядку за датою надходження з урахуванням пріоритетності.

Варто вказати, що відповідні зміни до Регламенту ВРП були розроблені з урахуванням «Рекомендації щодо обґрунтування черговості/пріоритетності розгляду дисциплінарних скарг» підготовлені експертами Проєкту ЄС «Право-Justice», а також, беручи до уваги «Аналіз національного законодавства України з питань дисциплінарного провадження щодо суддів з метою їх оптимізації та спрощення відповідно до стандартів Ради Європи та найкращих практик держав-членів Ради Європи», який надавався в межах проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України у забезпеченні кращого доступу до правосуддя». Саме міжнародні експерти радили ВРП встановити критерії черговості/пріоритетності розгляду дисциплінарних скарг та доцільності закріплення їх саме в Регламенті ВРП.

Нагадуємо, що станом на 1 листопада 2023 року кількість нерозглянутих справ становила 12 241.

Вдруге до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду в порядку нормоконтролю звернулися з адміністративним позовом щодо  оскарження пункт 13.7 Регламенту Вищої ради правосуддя.

Оголошення щодо судового розгляду справи

Вища рада правосуддя