flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув українську частину нафтопроводу «Самара-Західний напрямок» у державну власність

02 лютого 2024, 09:57

Верховний Суд остаточно визнав за Україною право власності на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». 

"У довготривалій судовій справі поставлено крапку — повернуто важливий для енергетичної безпеки інфраструктурний об’єкт. Це 800 км нафтопроводу, що пролягають територією шести областей України", — наголосив очільник Фонду Віталій Коваль.

Нафтопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у державну власність. Однак цього не сталося. Багато років ним користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт».

У 2011 році Господарський суд Рівненської області за позовом Генпрокуратури визнав за Україною в особі ФДМУ право власності на українську частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». Однак, у 2017 році суд змінив своє рішення та відмовив в задоволенні позову Генпрокуратури в інтересах Фонду. 

Також у 2017 році НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, Вищий антикорупційний суд заарештував актив. З 2021 року він знаходиться в управлінні АТ «Укртранснафта».

У 2021 році ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на трубопровід. У червні 2023 року суд став на бік Фонду.

31 січня 2024 року Верховний Суд Касаційного господарського суду залишив це рішення без змін. Таким чином Україна відстояла своє право на це майно.

Наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Фонд державного майна України