flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виступ Президента України Петра Порошенка на ХІІ позачерговому з’їзді суддів України

26 вересня 2014, 13:08

 Дорогі друзі! Високодостойне товариство!

Саме так мені хотілося звернутися до з’їзду суддів України. І щоб це були не пусті слова. Щоб слова «Ваша честь» не були просто частиною суддівського етикету або суддівського протоколу. І щоб при слові «Ваша честь» щось завмирало. І коли народ звертається «Ваша честь», щоб значна частина народу довіряла суддям.

Перед нами з вами є величезне завдання: побудувати – не повернути, а побудувати – довіру людей, народу, українців до суддівської гілки влади. Я покладаю дуже високі надії на наше з вами зібрання. Я дякую за можливість виступити перед вами. Я дякую за запрошення. Я впевнений в тому, що все у нас вийде. Все буде добре. Нам вдасться це все побудувати.

За чотири години я буду виступати перед високою аудиторією, перед усією країною зі своєю новою Програмою, своїм новим баченням програми реформ «Стратегія – 2020». Вона передбачає 60 реформ, спеціальних програм, виконання яких підготує Україну для того, щоб через шість років нам з Вами подати заявку на набуття членства в Європейському Союзі. Побудувати систему, коли Україна буде відповідати і Копенгагенським, і Маастрихтським критеріям. Але всі ці критерії стосуються лише економічної частини. Я впевнений, що у нас з вами має обов’язково получитися побудувати відповідність країни і іншим критеріям. І саме тому серед цих 60 спеціальних програм і реформ реформою номер один, я думаю, що ви здогадуєтесь, яка має бути реформа, – судова. Я дуже покладаюся на вас, що нам з Вами, разом з громадськістю, а може, в першу чергу, з громадськістю, разом з новообраним Парламентом, при повній підтримці мене як Президента, вдасться провести і побудувати нову судову реформу, яка зробить ключове - відновить довіру людей до суддів. І зробить так, що навіть сторона, яка програла у судовому процесі, вийде з залу задоволеною справедливістю. Бо це саме те, що зараз не вистачає українському громадянину – відчуття захищеності, відчуття справедливості. Я впевнений – у нас з вами це обов’язково вийде.

До чого, власне, зводиться суть всіх реформ? До того, щоб замість нечесних, інколи і нерівних правил гри створити чесні і справедливі. Та нові правила не запропонують ніде і ніколи, якщо не постане неупереджена інституція. Інституція, яка безпристрасно доглядатиме за їх дотриманням. Не маю права і навіть бажання, якщо чесно, втручатися у роботу будь-якого суду по будь-якій конкретній справі. І ніколи не буду цього робити. Можливо, це перший Президент, який на початку свого шляху на цьому наголошує. Я впевнений, що створення судової системи, що відповідає європейським стандартам, є моїм обов’язковим пріоритетом, моїм обов’язком. Сподіваюсь, що проект масштабної судової реформи буде підготовлений спільно з вами, з громадськістю вже найближчим часом. І це, дорогі друзі, наше міжнародне зобов’язання, яке випливає з щойно підписаної та ратифікованої Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Перше, з чого починається будь-яка розмова, на будь-якому рівні – судова реформа. Перше, з чого ми маємо почати – антикорупційні кроки, де ми маємо покладатися на чесні і неупереджені суди. Це була не тільки вимога Угоди про асоціацію. Нагадаю, що це була вимога Революції Гідності. І було б морально небезпечно її ігнорувати, як і прикривати в судах тих, хто розстрілював мирних протестуючих. Я думаю, що всі ми чули про цей кричущий випадок. Скажу чесно, він мене шокував. Шокував так само, як і всю Україну. У нас є єдина можливість виправдатися за ці жахливі злочини: піти на війну і боронити державу. Бо Україна зараз веде війну. Війну за мир.

Можу сказати, що в мене сьогодні дуже добрий настрій. І я щасливий. Не лише тому, що я маю високу честь бути серед вас. Сьогодні перший день за багато тижнів і місяців, коли Україна не має жодного загиблого і жодного пораненого, коли, нарешті, припинення вогню почало працювати. Не дай Боже нікому прокидатися серед ночі, коли тобі телефонують і кажуть, що збито літак, чи машина попала у засідку, чи така кількість українських військових, українських героїв, які боронять нашу державу, віддали своє життя за те, щоб ми могли нормально будувати майбутнє незалежної, вільної, європейської держави. І для мене це справжнє свято. Уявіть собі: ніхто не загинув, ніхто не поранений. За добу – лише два обстріли стрілецькою зброєю біля Дебальцеве. І мовчать гармати, мовчать системи залпового вогню. І сьогодні приїздить о 14 годині до Харкова спеціальна місія ОБСЄ – як вони її називають «місія довіри», або «кліринговий центр», який дозволить нам ефективно подавляти будь-яких бандитів, які в порушення системи припинення вогню будуть порушувати це перемир’я. Для мене це справжнє свято. Я переконаний, що і для вас. Бо я себе вважаю патріотом України, так само, як і вас. Я впевнений, що ми маємо бути однодумцями. І на вас, і на мене покладено дуже велику відповідальність. Я впевнений, що ми будемо гідні цієї відповідальності.

Після Революції Гідності наша країна змінилася. Змінився і весь український народ. Змінився Уряд, був обраний новий Президент. 26 жовтня через перевибори буде змінено, пройде виборчу люстрацію Верховна Рада. І суди не мають залишатися у минулому. Ні в якому разі не прошу подумати, що я вам наказую. Я впевнений, що це має бути рух совісті кожного, що це мають бути кроки, які дозволять нам створити новий, правильний закон. Я не маю права в ніякому разі на вас впливати, і не буду впливати. Бо моїм першим пріоритетом є незалежність судової гілки влади. І я, як гарант Конституції, маю забезпечити цю незалежність. Не просто гілки влади, а кожного окремого судді. Має бути залежність лише перед власною совістю, законом і волею українського народу, який є носієм державної влади. Чому? Бо народ має право спитати і з вас, і з мене: якою ми бачимо нову державу. І в цій ситуації я ще раз кажу: я дуже покладаюсь на вас.

Рішення про оновлення судової системи має бути принциповим, правильним, воно вистраждане на холодних плитах Майдану. Хотів би нагадати, що за ідею очищення влади помирали хлопці з Небесної сотні. Завдання очищення суддів мають виконувати, в тому числі, і два надзвичайно важливих виборних органи – Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів. Я хотів попросити вас прискорити ваш внесок у формування цих двох високодостойних і дуже відповідальних інституцій. Я впевнений: сьогодні ви не помилитесь. Я впевнений, що не лише сьогодні – з попереднього етапу вашого з’їзду є дуже достойні кандидати. І я впевнений, що сьогодні вони будуть обрані. Однак я бажаю, щоб плідна робота вашого з’їзду розблокувала роботу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Я впевнений, що сьогодні і народ чекає ефективної роботи Вищої кваліфікаційної комісії і Вищої ради юстиції. За професійну нездатність судді – звільнення. За корупцію – кримінальна відповідальність. Принцип незворотності покарання має бути реалізований. І судді мають бути незалежними, але не від закону, не від обов’язку захищати державу, інтереси, права і свободи громадян. Кожен, хто звертається до суду, має отримувати захист, якщо закон на його боці. Україна може бути лідером багато в чому, але хотілось би, щоб не в кількості справ у Європейському суді з прав людини. Я думаю, що це сумне лідерство ми маємо нарешті закінчити.

Судді, які чесно виконують свої обов’язки, мають відчувати себе захищеними, в тому числі, і матеріально. Судді мають бути гарантовані і забезпечені від того, що насильство, в тому числі і по відношенню до суддів, має бути зупинене. Насильство щодо суддів неприпустиме. І я, як Президент України, маю гарантувати захист суддів. І ви можете в цьому на мене розраховувати. Я розраховую на вас в чесності, неупередженості, ви розраховуєте на мене.

Днями я ознайомився з даними свіжих опитувань громадської думки. Хочу, щоб ми порівняли. Довіра до армії – 59%, довіра до суддів – 7%. Давайте все зробимо, щоб, коли ми зберемося через рік, у нас довіра до суддів була порівняна з довірою до армії. Бо ви теж захищаєте Україну, захищаєте її незалежність. Я впевнений, що ставитись до цього ми будемо відповідально. Я впевнений, що час для цього настав. Я бажаю цій високодостойній аудиторії плідної роботи. Запевняю вас, що і моє серце, і мої двері завжди відкриті для співпраці. Дякую вам за плідну роботу.

Слава Україні!