flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До набрання законної сили обвинувальним вироком суддя має право на відставку

02 грудня 2021, 14:22

Сьогодні, 2 грудня 2021 року, Вища рада правосуддя ухвалила рішення звільнити Сараєва Ігоря Анатолійовича з посади судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Прогнозуючи ймовірну появу звинувачень на адресу ВРП щодо відставки судді стосовно якого наявне кримінальне провадження, роз’яснюємо наступне.

Ухвалюючи рішення, ВРП діяла виключно в межах повноважень та на підставі закону.

Згідно з пунктом 4 частини шостої статті 126 Конституції України, підставою для звільнення судді є подання заяви про відставку.

Згідно із частинами першою, третьою статті 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше двадцяти років має право подати заяву про відставку. Заява про відставку подається суддею до Вищої ради правосуддя, яка протягом одного місяця з дня надходження відповідної заяви ухвалює рішення про звільнення судді з посади.

27 серпня 2021 року Ігор Сараєв звернувся до ВРП із заявою про звільнення його з посади судді  у відставку. Загальний стаж роботи судді, який дає йому право на відставку, становить понад 28 років.

Розгляд заяви судді неодноразово відкладався.

Наголошуємо, що порушення і розгляд кримінальної справи не є підставою для відмови у задоволенні заяви про відставку. Наразі обвинувальний вирок щодо судді відсутній. З огляду на це Вища рада правосуддя не мала правових підстав для відмови у задоволенні заяви про відставку.

У разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді Вища рада правосуддя у встановленому законом порядку розгляне питання щодо припинення його відставки.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» однією з підстав для припинення відставки судді є набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину.

Згідно із частиною другою статті 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» припинення відставки судді є підставою для припинення виплати йому щомісячного довічного грошового утримання, що було нараховано у зв’язку з відставкою.

Пунктом 16.4 глави 16 Регламенту Вищої ради правосуддя визначено, що Рада вирішує питання про припинення відставки судді після набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді у відставці за вчинення злочину.

Таким чином, до набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді, останній має право подати заяву про відставку, яка розглядається Вищою радою правосуддя у встановленому законом порядку.

До прикладу, сьогодні ВРП вирішила припинити відставку Целуха Анатолія Петровича у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину. Вирок Вищого антикорупційного суду набрав законної сили 22 жовтня 2021 року.

А. Целух обіймав посаду судді Малиновського районного суду міста Одеси та рішенням Ради від 23 квітня 2019 року був звільнений у відставку. 2 грудня 2021 року ВРП припинила його відставку.

Вища рада правосуддя