flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени Комісії виконують свої повноваження до початку роботи новосформованої Комісії

27 червня 2014, 09:43

В сучасних складних суспільно-політичних умовах потребують негайного вирішення питання переведення суддів, особливо тих, які працюють в Автономній Республіці Крим, обрання безстроково, а також реалізація права кожного на оскарження протиправних дій суддів.

Звертаємо увагу на те, що суддя, строк повноважень якого закінчився, а питання про обрання його на посаду судді безстроково не вирішене, продовжує займати штатну суддівську посаду в суді, йому виплачується заробітна плата, однак такий суддя не виконує своїх повноважень і не здійснює правосуддя, що потребує значних витрат з державного бюджету і в умовах жорсткої економії коштів є неприпустимим.

Таким чином затримка у вирішенні питання про обрання суддів на посаду безстроково призведуть до повторного розподілу справ та до їх розгляду спочатку іншими суддями, значного збільшення навантаження на тих суддів, які мають повноваження для здійснення процесуальних дій, саме за рахунок суддів, строк повноважень яких закінчиться.

11 квітня 2014 року набрав чинності Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», яким поряд із припиненням повноважень членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не передбачено одночасного формування нових складів цих органів, що паралізує їх діяльність.

Частиною першою статті 931 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються у разі:

  1. закінчення строку, на який його призначено;
  2. подання ним заяви про припинення повноважень за власним бажанням;
  3. неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я;
  4. набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
  5. припинення його громадянства;
  6. визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим;
  7. його смерті;
  8. якщо законом передбачене таке припинення.

Відповідно до пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» з дня набрання чинності цим Законом повноваження членів Вищої ради юстиції, крім тих, які перебувають у цьому органі за посадою, та Комісії припиняються. Вища рада юстиції та Комісія формуються відповідно до закону з урахуванням вимог, встановлених пунктом 4 цього розділу, у частині призначення членів Вищої ради юстиції, Комісії з’їздом суддів України.

Частиною другою статті 931 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що рішення про припинення повноважень члена Комісії приймає Комісія.

Отже припинення повноважень члена Комісії є виключним повноваженням Комісії.

Порядок роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначається її регламентом, прийнятим більшістю від загального складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (частина третя статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Згідно з підпунктами 3.1.1, 3.1.3, 3.1.4 пункту 3.1 Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11, після призначення до складу Комісії не менше восьми членів проводиться організаційне засідання Комісії з питань обрання Голови Комісії, його заступника та секретаря Комісії.

На організаційному засіданні перевіряються повноваження членів нового складу Комісії, для чого головуючим оголошуються документи, які підтверджують призначення уповноваженими Законом суб’єктами членів до складу Комісії.

Відкритим голосуванням більшістю голосів Комісія приймає рішення щодо закінчення повноважень попереднього складу Комісії.

Основоположним правилом функціонування державних органів є принцип стабільності та безперервності процесу здійснення державної влади.

Враховуючи зазначене, законодавець закріпив постійний характер функціонування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у частині першій статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до якої Комісія є постійно діючим органом у системі судоустрою України.

Тобто особливість статусу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та характер повноважень, що на неї покладені, виключають можливість виникнення випадків перерви у роботі цього органу.

Саме тому з метою недопущення такої ситуації повноваження щодо припинення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України закріплено законодавцем за самою Комісією.

З огляду на наведене, норма пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» вказує виключно на початок процедури призначення нових членів Комісії.

Враховуючи принцип «постійності», закріплений у Законі України «Про судоустрій і статус суддів», а також принцип безперервності та стабільності у діяльності державних органів члени Комісії виконують свої повноваження до початку роботи новосформованої Комісії, не змінюючи свого юридичного статусу та без зміни обсягу своїх повноважень. Усі особи, які входять до складу Комісії, до проведення першого організаційного засідання Комісії у новому складі юридично продовжують перебувати у статусі членів Комісії.

Жоден суб’єкт призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не реалізував свого права щодо наповнення персонального складу Комісії, тобто нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України офіційно на сьогоднішній день не призначено.