flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Полтавському кадетському корпусі розпочався перший етап реставраційних робіт

18 грудня 2020, 14:24

  Будівлю Кадетського корпусу площею понад 13 тис. кв.м. збудовано у 1835–1840-х як головний будинок цілого військового містечка. Він був найстарішим та найпрестижнішим кадетським навчальним закладом на території сучасної України та окрасою архітектурного ансамблю Круглої площі міста Полтави. Тривалий час будівля перебуває в занедбаному стані та поступово руйнується.

  На початку квітня 2018 року очільник фракції ВО «Свобода» у Полтавській міськраді Юліан Матвійчук та керівник громадської організації «SAVE Poltava» Віктор Трофименко заради збереження пам’ятки архітектури звернулися до Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з ініціативою передати будівлю з комунальної у державну власність для розміщення в ній місцевих загальних судів міста Полтави.

  Зеновій Холоднюк погодився та запевнив, що судова адміністрація вже має позитивний досвід відновлення історичних будівель у Харкові, Житомирі та Вінниці з подальшим розміщенням там органів правосуддя.

  На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України №575-р від 24 липня 2019 року будівля Петровського кадетського корпусу 30 серпня 2019 року, передана до сфери управління Державної судової адміністрації України для розміщення судових установ міста.

  З ініціативою негайно розпочати реставрацію та відновлення виступив колишній Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. Він особисто відвідав цей величний об’єкт в центрі міста з багатою історією та ознайомився зі станом будівлі аби оцінити обсяги робіт і фінансових ресурсів для здійснення реставрації.

  Першим кроком для досягнення мети стало те, що в лютому 2020 року Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області замовило виготовлення робочого проекту «Протиаварійні роботи при підготовці до реставрації пам’ятки архітектури національного значення – нежитлової будівлі по вул. Соборності, 42 в м. Полтаві (Кадетський корпус, ох. № 577/5)», який включав в себе виконання звіту з науково-технічного обстеження і оцінки стану аварійних конструкцій (в тому числі необхідні геологічні вишукування), розробку робочих креслень в обсязі робочого проекту та кошторисної документації згідно результатів наукового-технічного обстеження аварійних конструкцій.

  Після довгої та плідної співпраці інженерів, архітекторів, істориків виготовлений проект був презентований на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Полтавської обласної державної адміністрації в присутності журналістів та представників громадськості

  Також науково-проектна документація отримала погодження Міністерства культури та інформаційної політики України.

  В серпні 2020 року Філією державного підприємства «УКРДЕРЖБУДЕКСПЕРТИЗА» у Полтавській області проведена експертиза зазначеного проекту протиаварійних робіт та отримано позитивний висновок, який дав змогу у відповідності до кошторисної частини проекту почати проведення процедур закупівель будівельних робіт та робіт з технічного нагляду за їх виконанням.

  В результаті проведення процедури відкритих торгів у вересні 2020 року виконавцем протиаварійних робіт обрано ТОВ «ТЕХНОБУД-УКРАЇНА», з яким 19 жовтня 2020 року укладено договір підряду загальною вартістю 36 462 046,31 грн. з ПДВ. Фінансування відповідно плану буде здійснюватися протягом 2020-2021 років.

  Разом з тим, Територіальним управлінням ДСА України в Полтавській області укладено ще 2 договори: на здійснення технічного нагляду з переможцем спрощеної закупівлі ₋ ТОВ «ІТН-ЦЕНТР» та авторського нагляду з організацією-розробником проекту протиаварійних робіт ₋ТОВ «ПРОМАГРОПРОЕКТ».

  Після проходження складного шляху виготовлення проекту, його погодження на всіх етапах та отримання в Державній архітектурно-будівельній інспекції України дозволу на виконання будівельних робіт у грудні 2020 року нарешті розпочато активну фазу протиаварійних робіт.

  Відповідно до календарного графіку на цей рік заплановані та вже виконуються наступні види робіт: демонтажу конструкцій покрівлі трьохповерхової частини будівлі, розбирання залізобетонних конструкцій зруйнованого балкону, очищення приміщень четверяка від сміття, демонтаж карнизних плит. Протиаварійні роботи в повному обсязі планується завершити до кінця 2021 року у разі виділення необхідних бюджетних асигнувань.

  Після завершення повного комплексу реставраційних робіт, сподіваємося, монументальна будівля Петровського кадетського корпусу, яка на даний час знаходиться в жахливому стані, знову буде архітектурною окрасою центра міста та ансамблю Круглої площі.