flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено наради з питань доставки та вручення поштової кореспонденції учасникам судових справ

29 листопада 2022, 16:18

З метою належного організаційного забезпечення діяльності місцевих загальних судів Тернопільської області та налагодження взаємодії і співпраці з Тернопільською дирекцією акціонерного товариства “Укрпошта”, відділеннями на місцях, 11, 14, 24 та 25 листопада 2022 року, за організаційного забезпечення ТУ ДСА України у Тернопільській області, проведено дистанційні робочі наради з питань доставки та вручення поштової кореспонденції, в т. ч. судових повісток учасникам справ.

Наради відбулися за участю відповідальних працівників Тернопільської дирекції акціонерного товариства “Укрпошта”, відділень на місцях та керівників апаратів місцевих судів у режимі відеоконференцзв’язку за допомогою програмного забезпечення Skype.

Керівники апаратів місцевих загальних судів висловили свої позиції та обгрунтування щодо якості надання зазначених послуг у кожному районі та громадах області.

Основними питаннями, які найчастіше виникають є: безпідставне повернення місцевим судам рекомендованих листів без вручення адресатам (за строками зберігання) та прострочення термінів повернення бланків рекомендованих повідомлень до суду (більше ніж 3 робочих дні).

Заступником директора з розвитку мережі Тернопільської дирекції акціонерного товариства “Укрпошта” – Тамарою Оксютою проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу та наголошено на неухильному дотриманні працівниками територіальних відділень ТД АТ “Укрпошта” на місцях Правил надання послуг поштового зв’язку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 № 270. Зокрема, поінформовано керівників поштових відділень на місцях щодо необхідності забезпечення належної організації роботи з питань доставки та вручення ними судових повісток учасникам справ у кожному районі (громаді), а також механізму повернення рекомендованих листів з позначкою “Судова повістка” у передбачені Правилами строки.

Начальником відділу навчання та розвитку персоналу Тетяною Струмецькою підготовлено покроковий алгоритм дій щодо доставки, вручення та повернення  рекомендованих листів з позначкою “Судова повістка”.

Зокрема, Тетяна Струмецька зазначила, що у відповідності до п. 99Правил, рекомендовані листи з позначкою “Судова повістка”, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату, а у разі його відсутності – будь-кому з повнолітніх членів його сім’ї, який проживає разом з ним. У разі відсутності адресата (будь-кого із повнолітніх членів його сім’ї) за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв’язку інформує адресата за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка”. Якщо протягом трьох робочих днів після інформування адресат не з’явився за одержанням рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка”, працівник поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за вказаною адресою”, яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка” рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення обов’язково повертається за зворотною адресою у порядку, визначеному у пунктах 9999-199-299-3106 та 114  Правил із зазначенням причини невручення.

У випадку відмови одержувача від отримання поштового відправлення, на поштовому відправленні або повідомленні про надходження поштового відправлення робиться відповідна позначка, яка засвідчується його підписом. 

Начальник відділу навчання та розвитку персоналу повідомила, що у разі, коли адресат відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка”, працівнику поштового зв’язку необхідно проставляти позначку “Адресат відмовився” і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертати його до суду.

Під час робочої наради також була озвучена можливість проходження курсів дистанційного навчання працівниками поштового зв’язку з питань вручення та доставки судових повісток учасникам судового процесу.

Керівникам поштових відділень на місцях рекомендовано провести додаткову інформаційно-роз’яснювальну роботу з усіма працівниками (листоношами) підпорядкованих відділень у громадах, відповідальними за доставку і вручення судової кореспонденції.

Керівництво Територіального управління Державної судової адміністрації України у Тернопільській області висловлює вдячність заступнику директора з розвитку мережі Тернопільської дирекції акціонерного товариства “Укрпошта” – Тамарі Оксюті, начальнику відділу навчання та розвитку персоналу – Тетяні Струмецькій та працівникам поштових відділень на місцях за конструктивну роботу, налагодження співпраці з метою надання якісних поштових послуг місцевим судам Тернопільської області.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України у Тернопільській області