flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилення спроможності України щодо розслідування та розгляду справ про воєнні злочини: навчальний візит до Гааги

29 листопада 2022, 16:17

Збирання доказів – один із важливих елементів процесу доказування у кримінальних провадженнях стосовно злочинів, скоєних російськими агресорами. Тому сьогодні особливу увагу потрібно приділяти формуванню якісної доказової бази в таких провадженнях. Це сприятиме ефективному досудовому розслідуванню та судовому розгляду в кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів.

На цьому наголошувалося під час конференції «Зміцнення спроможності України розслідувати та висувати обвинувачення, розглядати та висвітлювати у ЗМІ справи щодо міжнародних злочинів». Участь у заході взяли судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва й Ольга Булейко в межах навчального візиту до Гааги (Нідерланди).

Під час виступу Світлана Яковлєва проінформувала про сьогоднішню ситуацію в Україні, пов’язану з розглядом щодо воєнних злочинів.

Так, спікерка зауважила, що у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням на територію України національні суди України стикнулися з розглядом нової категорії кримінальних проваджень – щодо воєнних злочинів, зокрема про порушення законів та звичаїв війни. Станом на 14 листопада 2022 року було зареєстровано 46,5 тис. злочинів агресії і воєнних злочинів, майже 45 тис. з яких – щодо порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Світлана Яковлєва зауважила, що нині для суддів актуальним є питання стосовно спеціального судового провадження (in absentia). Важливими, на її думку, є також питання щодо повідомлення особі про підозру, використання в суді цифрових доказів, у тому числі даних, які містяться у відкритих джерелах (інтернет-просторі, соцмережах), показань свідків та потерпілих, отриманих під час досудового розслідування, і забезпечення захисту цих учасників процесу.

Українські судді взяли участь в обговореннях за круглим столом на такі теми:

  • «Розслідування висунення обвинувачень: співпраця з організаціями громадянського суспільства у частині збирання і документування доказів; пов’язане з конфліктами сексуальне насильство; пріоритезація справ»;
  • «Розгляд справ щодо міжнародних злочинів: види відповідальності за міжнародні злочини та формування національної стратегії; ресурси, що їх потребують судді»;
  • «Забезпечення справедливості розгляду справ щодо міжнародних злочинів відповідно до міжнародного права: зміцнення спроможності адвокатів-захисників / адвокатів постраждалих; роль науковців / організацій громадянського суспільства / журналістів у моніторингу резонансних проваджень».

Під час зазначених обговорень суддя Верховного Суду Ольга Булейко визначила практичні проблеми, що виникають при розгляді справ щодо воєнних злочинів (до прикладу, участь представників громадянського суспільства та ЗМІ в процесах, захист прав потерпілих і дотримання прав обвинувачених).

У межах діалогу з міжнародними експертами, адвокатами й журналістами було досягнуто цілей заходу: учасники окреслили національні проблеми, які стосуються здійснення кримінального судочинства та пов’язані із питаннями доказування воєнних злочинів, для напрацювання подальших спільних кроків із зовнішніми учасниками – інституціями міжнародної спільноти.

Крім того, представники української делегації зустрілися із суддями Окружного суду Гааги, Верховного суду Нідерландів, Міжнародного кримінального суду та Євроюсту, а також із прокурором зі зв’язку для Євроюсту Мирославою Красноборовою, аналітиком відділу міжнародного співробітництва Ради суддів Нідерландів Фатімою Кадієвою, які представили презентації про свою діяльність.

Українські судді відвідали Міжнародний кримінальний суд, де мали можливість спостерігати судовий процес у кримінальній справі «Прокурор проти Алі Мухаммеда Алі Абд-Ал-Рахмана» (ICC-02/05-01/02). Також під час візиту до МКС відбулася зустріч із прокурором Брендою Дж. Холліс, яка розповіла про діяльність МКС, зокрема в частині тісної співпраці з Офісом Генерального прокурора щодо фіксації, збирання доказів агресії проти України, та відповіла на питання членів делегації стосовно формування якісної доказової бази у справах про міжнародні воєнні злочини, які вчиняються на території України у зв’язку з агресією рф.

Судді ККС ВС подякували міжнародним партнерам за підтримку й допомогу, яку вони надають Україні в цей складний час, і висловили сподівання на подальшу співпрацю у вирішенні питань, які стосуються розслідування та розгляду справ про міжнародні злочини.

Навчальний візит відбувся на запрошення Інституту Ассера з 13 по 18 листопада 2022 року. До складу української делегації також увійшли судді апеляційних судів Миколаївської, Чернігівської і Харківської областей – Наталія Чебанова-Губарєва, Геннадій Салай, Микола Савенко – та суддя Новомосковського районного суду Дніпропетровської області Ганна Майна.

Захід організовано програмою USAID «Справедливість для всіх».

Верховний Суд